D-Day: The Unheard Tapes: aflevering 3

EO

Geallieerde en Duitse soldaten en Franse burgers vertellen het verhaal van de bloedige strijd om Normandië die volgde op de D-Day-landingen.

D-Day: The Unheard Tapes

Maandag 10 en 17 juni 2024

NPO 2, 2Doc.nl en NPO Start Afl. 1 om 22:18 uur, afl. 2 en 3 om 22:18 en 23:08

Over deze documentaireserie

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de geallieerden op de stranden van Normandië landden. Tijdens D-Day op 6 juni 1944 kwamen 156.000 troepen in Frankrijk aan om te vechten voor de bevrijding van Europa. In de nieuwe driedelige documentaireserie D-Day: The Unheard Tapes wordt het verhaal van de grootste zee-invasie uit de geschiedenis verteld aan de hand van nooit eerder uitgezonden geluidsopnames. 

D-Day: The Unheard Tapes maakt gebruik van zeldzame en voorheen ongehoorde geluidsopnames die zijn gelipsynct door acteurs. In het epicentrum van de invasie bevinden zich talloze jonge mannen en vrouwen, van wie vele verhalen tot nu toe nog nooit zijn verteld. De driedelige documentaireserie is gebaseerd op een schat aan interviews met Britse, Amerikaanse en Duitse soldaten en Franse getuigen. De geacteerde oorlogsscènes en interviews worden afgewisseld door archiefbeelden

De originele opnames zijn afkomstig uit musea, universiteitsarchieven en privécollecties en bevatten materiaal dat nog niet eerder is gedigitaliseerd of publiekelijk is gehoord. De getuigen vertellen verhalen over moed en angst, strategie en chaos en voeren de kijker zo mee naar de invasie zoals deze tachtig jaar geleden gebeurde.

Regie: Mark Radice
Omroep: EO
Producent: Wall to Wall Media

Meer documentaires over de Tweede Wereldoorlog