Bekijk alle afleveringen

2Doc: Peter en Erik

23 en 24 mei 2024

NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl 22.20 uur

Over dit tweeluik

Ze woonden allebei al jaren in Groningen, hemelsbreed slechts dertig kilometer uit elkaar. Totdat hun levens op hun zeventiende per ongeluk met elkaar verstrengeld raken. Nu, 56 jaar later, zijn Peter en Erik vastbesloten om de waarheid achter hun mysterieuze scheiding te vinden. Waarom werden ze gescheiden en wie had de macht om hen uit elkaar te halen?

De broers duiken samen met onderzoeksjournalist Myrthe Buitenhuis in de ondoorgrondelijke wereld van plaatsingscommissies, psychoanalytische theorieën, dossiers, archieven en moeilijk benaderbare officiële instanties. De scheiding van Peter en Erik blijkt geen incident, maar voort te vloeien uit een mysterieus wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten waarvoor tweelingen bij de geboorte werden gescheiden. Waren zij zelf ook onderdeel van een dergelijk experiment?

Via deskundigen horen de broers over de wetenschappelijke tendens in de jaren zestig, debatten over nature-nurture en over het effect dat psychoanalytische theorieën en instanties kunnen hebben op een mensenleven. Met elke ontdekking komen Peter en Erik een stapje dichter bij het waarom en het gedachtegoed achter de scheiding, voordat de antwoorden voorgoed verloren gaan.


Regie: Jesse Bleekemolen
Omroep: KRO-NCRV
Producent: Memphis Film & Television

Meer documentaires over familieperikelen