2Doc:

Beyond Utopia

VPRO

In het huiveringwekkende 'Beyond Utopia' toont regisseur Madeleine Gavinover de gevaarlijke reis die Noord-Koreaanse dissidenten ondernemen om een van de meest repressieve regimes ter wereld te ontvluchten.

2Doc: Beyond Utopia

Woensdag 10 april 2024

NPO 2, 2Doc.nl en NPO Start 23:15

Meer over deze documentaire

Omdat er landmijnen liggen in de gedemilitariseerde zone tussen Zuid- en Noord-Korea, worden zij die het regime van Kim Jong-il willen ontsnappen, gedwongen naar China te vluchten. Daar hangt ze echter een arrestatie boven het hoofd, of zelfs repatriëring naar Noord-Korea, waar ze gevangenisstraf, marteling of de doodstraf te wachten staat.

In de documentaire worden interviews gecombineerd met in het geheim opgenomen beelden van vluchtende Noord-Koreanen. Zo zien we een moeder die wanhopig verlangt naar een hereniging met haar kind, dat ze noodgedwongen achter moest laten in Zuid-Korea. En een gezin met kleine kinderen en een bejaarde grootmoeder die aan de gevaarlijke reis begint over de Yalu-rivier en door de bergen. Ook wordt de Zuid-Koreaanse pastoor Seungeun Kim geportretteerd. Hij heeft er zijn levenswerk van gemaakt om Noord-Koreanen te redden. De afgelopen 23 jaar heeft hij via een netwerk van smokkelaars en activisten ruim duizend mensen gered.

Winnaar publieksprijs Sundance Film Festival 2023.

Regie: Madeleine Gavinover
Producent: 19340 Productions, XRM Media, Two Chair Productions e.a.
Omroep: VPRO

Meer over Noord-Korea