Once Upon a Time in Northern Ireland

2. Liggen paramilitairen ’s nachts wakker?

VPRO

1972. Er is een diep gesegregeerde samenleving ontstaan, waarin katholieke en protestantse arbeiders onder toezicht staan van paramilitaire organisaties.

Bekijk alle afleveringen

Once Upon a Time in Northern Ireland

15, 22 en 29 maart en 5 en 12 april 2024

NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl 22.20

Over deze documentaireserie

Gewone mensen vertellen over 'The Troubles' in Noord-Ierland. Het bloedige conflict tussen de protestanten, die bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven en de katholieken, die zich willen aansluiten bij Ierland, begon eind jaren zestig en zou bijna dertig jaar duren. 

Noord-Ierland, eind jaren zestig. De katholieke bewoners, een minderheid in de protestantse staat, worden behandeld als tweederangsburgers. De katholieke burgerrechtenbeweging roept op tot betere banen, huisvesting en gelijkheid. Maar deze eisen worden door sommige protestanten met vijandigheid beantwoord. Als de protesten op gewelddadige wijze onderdrukt worden, ontstaat er een conflict dat jaren aanhoudt, bekend onder de naam The Troubles.

In de vijfdelige serie Once Upon a Time in Northern Ireland vertellen burgers over de gewelddadige jaren zeventig, de hongerstakingen, de talloze schietpartijen en bomaanslagen in de straten van zowel Noord-Ierland als op het vasteland van Groot-Brittannië. En over het begin van de gesprekken tussen de twee partijen, die uiteindelijk vrede zouden brengen. 

Regie: Sian McIlwaine
Omroep: VPRO
Producent: KEO Films

Meer over dit onderwerp