Shadowland

1. They Need to Hang

PowNed

Er wordt een vrouw geportretteerd, die mogelijk twintig jaar de gevangenis in moet voor deelname aan de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Daarnaast zien we een man en vrouw, die door hun rotsvaste overtuiging dat een machtige elite de wereld regeert, steeds verder afdrijft van hun familie en vrienden.

Ga naar de afleveringen

Meer over deze serie

In 2020 publiceert het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic onder de naam Shadowland een reeks artikelen waarin het effect van complottheorieën op de Amerikaanse samenleving wordt onderzocht. In navolging van deze artikelen, maakt de veelbekroonde regisseur Joe Berlinger (De Paradise Lost trilogie, Some Kind of Monster) deze zesdelige documentaireserie. Op verschillende locaties in het land wordt onderzocht hoe complottheorieën werken, welk verdienmodel erachter zit en hoe het komt dat de Verenigde Staten zo verdeeld is geraakt. 

In elke aflevering worden “waarheidzoekers” en influencers geïnterviewd, mensen die door hun rotsvaste geloof in complottheorieën een gevangenisstraf boven het hoofd hangt of die alles dreigen te verliezen en geen contact meer hebben met familie of vrienden. Zo wordt een vrouw geportretteerd, die mogelijk twintig jaar de gevangenis in moet voor deelname aan de bestorming van het Capitol op 6 januari 2021, een antivaxer die reclame maakt voor een gevaarlijke en niet-werkende behandeling van COVID-19 en een moeder die vreest dat haar door complottheorieën geobsedeerde echtgenoot een gevaar is voor haar kinderen.

Regie: Joe Berlinger
Omroep: PowNed
Producent: History Channel

Meer over dit onderwerp