2Doc:

Extra handen

MAX

Nederland vergrijst en het zorgtekort wordt met de dag groter. Bibiche, Linda, Iman en Marco, vier uitkeringsgerechtigden, laten zich omscholen tot medewerkers in de zorg.

De Gemeente Rotterdam ging op zoek naar uitkeringsgerechtigden met een grote liefde voor de zorg. Het gaat hierbij om mensen die niet zozeer over de juiste papieren beschikken, maar door hun persoonlijke ervaringen weten wat zorgen voor een ander is.

In een traject van vijf maanden worden zij voorbereid op een baan en opleiding Helpende of Verzorgende in de ouderenzorg. De deelnemers beginnen vol enthousiasme aan de omscholing, maar hebben ze uiteindelijk genoeg veerkracht om hun weg te vinden in het huidige zorgstelsel en zich hier te handhaven?

Bibiche (38), moeder van drie kinderen, zorgt al haar hele leven voor anderen. Na een roerig verleden stapt ze nu vol enthousiasme in het project WelSlagen. Linda (53) is moeder van vier kinderen en slachtoffer van de toeslagenaffaire. Gepokt en gemazeld wil ze zich nu richten op een toekomst in de zorg. Iman (43) wil haar toekomstige patiënten omringen met liefde en warmte en stapt vanuit die gedachte het traject in. Marco (56) heeft tot voor kort als havenarbeider en vrachtwagenchauffeur gewerkt. Zijn vader is drie jaar geleden overleden en Marco was zijn mantelzorger. Hij hoopt zijn ervaring nu in te kunnen zetten als verpleegkundige.

Alle vier zijn ze door de strenge selectie gekomen en starten ze met de opleiding. Hoewel ze allemaal heel verschillend zijn, delen ze het gevoel dat ze op een keerpunt in hun leven staan. Ze willen hun situatie doorbreken en echt iets betekenen voor de samenleving.

Regie: Joost van der Wiel
Omroep: Omroep MAX 

Zorgen voor elkaar