2Doc Kort:

Zon in de nacht

VPRO

Wat als je hele leven een toneelstuk is? Bijna tien jaar na de dood van haar opa komt Anne Vaandrager erachter dat hij een homoman was in een heterohuwelijk en overleden is aan aids.

In Zon in de nacht onderzoekt filmmaker Anne Vaandrager de impact die het dubbelleven van haar opa en het zwijgen hierover op de hele familie heeft gehad. Kan ze losbreken van de schaamte die overgedragen is van generatie op generatie? En kan ze de cyclus van het zwijgen in haar familie stoppen?

Aan de hand van interviews, archiefmateriaal en fictieve scènes - gespeeld door Eelco Smits, Nazmiye Oral en Diron Sterk - doet Anne Vaandrager een poging haar familiegeschiedenis opnieuw vorm te geven. Zo ontrafelt ze een familieverhaal dat over schaamte, het onvermogen om met elkaar te praten, en haar eigen identiteit gaat. Zon in de nacht is een gestileerd, onderzoekend en confronterend experiment op de grens van documentaire en fictie.

Regie: Anne Vaandrager
Omroep: VPRO

Lees verder:

De mooiste docu's over familieperikelen