Het Uur van de Wolf:

Ennio Morricone - Maestro van de filmmuziek

NTR

Iedereen kan wel de muziek van de legendarische filmcomponist Ennio Morricone meeneuriën. Hij maakte muziek voor spaghettiwesterns tot de films van Quentin Tarantino. Grote regisseurs vertellen het levensverhaal van de maestro.

Meer over deze documentaire

Zelf wil hij liever dokter worden, maar de vader van de jonge Ennio Morricone (1928-2020) besluit dat Ennio naar het conservatorium moet om, net als hijzelf, trompettist te worden. Morricone scharrelt de kost bij elkaar door trompet te spelen in nachtclubs, waardoor hij op het conservatorium vaak tijdens de les in slaap valt.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog schrijft hij zijn eerste grote composities en in de jaren vijftig en zestig schrijft Morricone vernieuwende popmuziek voor artiesten als Paul Anka en Mireille Mathieu.

In de jaren zestig breekt Morricone met zijn filmmuziek door bij het grote publiek, hoewel hij hier zich eerst nog een beetje voor schaamt en liever bezig is met experimentele composities. Het is de samenwerking met zijn jeugdvriend en regisseur Sergio Leone die alles in een stroomversnelling brengt. De eerste film die ze samen maken, A Fistful of Dollars, wordt mede dankzij de grote rol van de muziek van Morricone een wereldsucces.

Gaandeweg wordt zijn talent door steeds meer regisseurs ontdekt, wat leidt tot onvergetelijke scores als die voor The Good, the Bad and the Ugly (de beroemde hyena-huil), Novecento, Cinema Paradiso, The Mission en The Hateful Eight.

Regie: Giuseppe Tornatore
Omroep: NTR

Meer over Ennio Morricone

In de media

Meer over muziek