NPO 2:

Zo doo wiejleu dat: een eeuw Twente op film

MAX

Wat maakt Twente tot Twente? Welke veranderingen hebben de laatste eeuw plaatsgevonden? Twente op film is een project van actrice Johanna ter Steege en filmmaker Erik Willems. Aan de hand van filmarchiefbeelden maken zij een film over wat er in een eeuw in Twente is veranderd.

Na een oproep in Twente voor filmmateriaal kwamen tientallen amateurfilms boven water. Een jaar lang werden filmpjes verzameld; van amateurfilms tot Polygoonjournaals en van bedrijfsfilms tot tv-reportages. Het resultaat is een documentaire over bijzondere en alledaagse gebeurtenissen in Twente, op film vastgelegd in de periode van 1915 tot 2015 en voorzien van voice-over door Johanna ter Steege, uiteraard in het Twents.

De documentaire neemt de kijker mee langs hoogte- en dieptepunten van de afgelopen eeuw. Het is een film over tradities die blijven en gewoonten die veranderen. Van de ontwikkeling van dorpen en steden, de opkomst en ondergang van de textielindustrie tot (ingrijpende) gebeurtenissen. Denk aan de Tweede Wereldoorlog, de vuurwerkramp van 2000 in Enschede en het landskampioenschap van FC Twente in 2010. Maar ook het dagelijks leven komt aan bod, met Twentenaren zelf aan het woord.

Regie: Johanna ter Steege en filmmaker Erik Willems
Omroep: MAX

 

meer Nederlandse geschiedenis