Trump en de Joden

EO

Wat is de invloed van Donald Trump op Amerikaanse Joden? En op wie gaan ze stemmen? Filmmaker Gideon Levy onderzoekt de Joodse stem in Amerika in 'Trump en de Joden'.

Ontluisterend beeld

In de film ‘Trump en de Joden’ portretteert Gideon Levy verschillende personen uit de Joodse gemeenschap, van ultra-orthodox tot progressief. Aan de hand van onder meer de racistische en antisemitische rellen in Charlottesville in 2017 en de bestorming van het Capitool na de laatste presidentsverkiezingen, schetst Levy een ontluisterend beeld. Een deel van de Amerikaanse Jodsen voelt zich aangetrokken tot Trump, terwijl, paradoxaal genoeg, tijdens zijn presidentschap het antisemitische sterk is opgelaaid. Daarnaast laat Levy de dagelijkse politieke en maatschappelijke realiteit zien van de zeven miljoen Joodse Amerikanen, van wie een toenemend aantal moet leven onder de armoedegrens.

Mee in onbekende werelden

Eeuwenlang waren de Verenigde Staten een veilig toevluchtsoord voor Joden die elders (o.m. in Europa) in de knel zaten, maar die tijd lijkt definitief voorbij. Bovendien heeft de polarisatie bínnen de Joodse gemeenschap in de VS ernstige vormen aangenomen.

Gideon Levy staat erom bekend op een originele en filmische manier zijn verhalen te vertellen. Vaak staat een Joodse gemeenschap in zijn vertellingen centraal. Levy neemt de kijker mee in een vaak onbekende wereld en weet deze op toegankelijke wijze in beeld te brengen. Ook slaagt hij erin om verschillende levensopvattingen evenwichtig te visualiseren en de kijker zelf een oordeel te laten vellen. Twee voorbeelden van eerder werk van Gideon zijn de film ‘180 graden Ultra Orthodox’ en de zesdelige journalistieke reisserie ‘Israël, tussen droom en werkelijkheid’. 

Regie: Gideon Levy
Omroep: EO