2Doc

Koning op de Dam

BNNVARA

Alles wat horecatycoon Won Yip aanraakt, lijkt in goud te veranderen. Maar in dit openhartig portret toont hij dat er ook een schaduwzijde zit aan het leven in weelde als Chinese migrantenzoon.

Won Yip gaf regisseurs Sarah Vos en Sander Snoep volledige toegang tot zijn ogenschijnlijk glamoureuze leven met champagnefeestjes en dure penthouses. Maar de film toont ook een volstrekt andere kant van deze succesvolle migrantenzoon. In zijn sobere doorrookte keldertje onder de Dam met knipperende tl-buizen - en zijn zus Anine eeuwig aan zijn zijde - worden er vragen gesteld waar hij nooit eerder zo openhartig antwoord op gaf. Hoe verder we in Won’s leven doordringen, hoe duidelijker het wordt dat zijn gedrevenheid en controle te herleiden valt tot een Chinese familietragedie. Er ontvouwt zich een traumatische jeugd in een Chinees restaurant met een door Mao beschadigde moeder en een vader die elke dag naar bed ging ‘met zijn Nederlandse paspoort en tien briefjes van duizend gulden in zijn pyjamazak.’

Regie: Sarah Vos en Sander Snoep
Omroep: BNNVARA