2Doc

What's left - de puinhopen van links

BNNVARA

Electoraal ligt links Nederland, en de PvdA in het bijzonder, goeddeels in puin. Hoe heeft het zover kunnen komen en hoe zou de wederopstanding kunnen worden ingezet?

In tijden van grote sociale en economische ongelijkheid scoorden de drie traditionele linkse partijen bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar slechter dan ooit. Vooral de PvdA is nog geen schim van de grote machtspartij die ze ooit was. 

In deze persoonlijke en bij vlagen bijtende documentaire houden filmmakers Juul Op den Kamp en Johan Fretz de politieke idealen van de sociaaldemocratie tegen het licht en stellen de vraag hoe het zover heeft kunnen komen. Waar is het misgegaan met idealen van de PvdA? Hoe kon het gebeuren dat een partij die ooit de arbeidersklasse van een heel land vertegenwoordigde het neoliberale marktdenken zo gretig omarmde?

Het resultaat is een meeslepende en nieuwsgierige blik op de geschiedenis van de sociaaldemocratie in Nederland. Oud PvdA-leiders lieten zich interviewen om hun reflecties op die geschiedenis te delen en te reageren op het verwijt dat de partij haar idealen gaandeweg steeds meer in de uitverkoop heeft gezet. ‘

Regie: Johan Fretz & Juul Op den Kamp
Omroep: BNNVARA

DocTalks: in gesprek met regisseurs Johan Fretz & Juul Op den Kamp

In deze aflevering van DocTalks spreekt presentator Ersin Kiris met regisseurs Juul Op den Kamp en Johan Fretz over hun documentaire What’s Left. Hoe was de samenwerking tussen een opiniemaker en documentairemaker? En hoe behandel je zo’n groot onderwerp?

Dit interview werd vlak voor de première van hun film opgenomen in Felix Meritis in Amsterdam. Kijk hier hoe er op de film werd gereageerd.

meer weten?

Lees meer

Meer docu's over politiek