kijk alle afleveringen

meer over deze serie

Renske Endel, Suzanne Harmes, Gabriëlla Wammes en Verona van de Leur behoorden tot de absolute top van hun sport en werden samen meermaals verkozen tot Sportploeg van het Jaar. Het was een meisjesdroom die uitkwam, een verhaal als een sprookje. Totdat ze, lang nadat hun glorietijd is verstreken, gezamenlijk naar buiten traden met hun verhaal. Een verhaal waarin verbaal en fysiek geweld, psychologische machtsspelletjes en ontmenselijking de boventoon voeren.

In de serie De gouden lichting wordt de hele geschiedenis van de vier turnsters aan de hand van indringende interviews en nooit eerder getoond archiefmateriaal gereconstrueerd. Van de eerste kennismaking met de turnsport op televisie tot de donkerste periode, van de eerste voorzichtige onthullingen tot het heden, waarin ze elk op eigen wijze in het reine proberen te komen met het verleden. De verhalen van de turnsters werden jarenlang gebagatelliseerd door de turnwereld, om de reputatie van de Nederlandse turnsport te beschermen.

De serie vertelt niet alleen het verhaal van de vier turnsters, maar wil ook de mechanismes blootleggen die tot zulke extreme excessen kunnen leiden. De manier waarop de coaches deze jonge vrouwen volledig in hun macht kregen zal ongetwijfeld herkenning oproepen bij anderen.

Regie: Ellen Vloet
Omroep: VPRO

meer docu's over dit onderwerp

Mist (2021)

Na een jarenlange strijd is het ex-topturnsters gelukt om erkenning te krijgen voor de mishandeling die hen is aangedaan. Maar de trauma's van toen dreunen nog keihard na in haar dagelijks bestaan. Stéphanie Tijmes deelt haar verhaal in deze Teledoc Campus-productie.

Regie: Sophie Kalker
Omroep: BNNVARA, in coproductie met Filmfonds en CoBO

TURN! (2019)

Ouders van jeugdige topsporters worstelen met de hoge prijs die hun kinderen moeten betalen voor een plaats op het podium. Moet je koste wat het kost talenten ontwikkelen?

Regie: Esther Pardijs
Omroep: KRONCRV