2Doc

Kinderen van zwarte bevrijders: Half an American

WNL

In 1944 bevrijden Amerikanen Limburg. Onder hen zijn veel zwarte soldaten. Twee van hun Nederlandse kinderen gaan op zoek naar hun afkomst en ontmoeten voor het eerst hun familie in de VS.

Limburg wordt in 1944 bevrijd door de Amerikaanse strijdkrachten, in die tijd nog streng gesegregeerd naar huidskleur. Zwarte en witte soldaten nemen deel aan de bevrijdingsfeesten. Uit deze ontmoetingen komt ook een aantal kinderen voort. Cor en Wanda worden geboren in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Hun jeugd staat in het teken van hun ongebruikelijke huidskleur, een zeldzaamheid in zuidelijk Nederland in de jaren vijftig. Hun moeders doen er het zwijgen toe. Dankzij nieuwe DNA-technieken weten zij in de herfst van hun leven hun herkomst te ontdekken. Ze reizen af naar de VS om voor het eerst hun nieuwe familie te ontmoeten.

Regie: Bram Endedijk, Eric van den Berg

meer weten over dit onderwerp?

Interview met schrijfster Mieke Kirkels

Mieke Kirkels, ook te zien in de documentaire, schreef het boek ‘Kinderen van zwarte bevrijders’. 2Doc.nl interviewde haar n.a.v. de film 'Zwarte Limburgers' uit 2018.

Documentaire 'Zwarte Limburgers'

Tijdens de bevrijding werden de Amerikaanse soldaten dankbaar in Limburg ontvangen. Relaties ontstonden en er werden soms zelfs baby's geboren. De donkere onder hen werden in Limburg toch anders behandeld. Zwarte Limburgers vertelt het verhaal van enkele van deze bevrijdingsbaby’s.

Regie: Hans Heijnen, 2018

Radiofragment OVT

Aflevering van radioprogramma OVT van de VPRO over dit onderwerp uit 2017. Aflevering: Het Spoor Terug: de Amerikaantjes - Zwarte kinderen in blank katholiek Limburg. Laura Stek en Wies Bakker ontmoetten twee kinderen wiens biologische vaders zwarte Amerikaanse soldaten zijn.

meer over de Tweede Wereldoorlog

  • meer over discriminatie