Hitler en de macht van het beeld

Aflevering 3: Oorlog en ondergang (1939-1945)

NOS

De macht van Hitler is gevestigd, en West-Europa in binnen de kortste keren overmeesterd. Maar als de resultaten op het slagveld beginnen tegen te vallen, verschijnt hij nauwelijks meer in het openbaar en wordt hij nog maar zelden in beeld gebracht.

De talloze foto’s die wél van hem zijn gemaakt, kennen we van de jaren na de oorlog. Veel van die foto’s, voor het eerst ook in kleur, zijn gemaakt door fotograaf en filmer Walter Frentz. Het zijn privébeelden, die het Duitse volk niet te zien krijgt. Hitlers vriendin Eva Braun – ze hadden elkaar leren kennen toen ze werkte voor lijffotograaf Heinrich Hoffman – blijkt zelf ook een fervent filmer en fotografe. Ze legt Hitler vast op foto’s, maar ook op bewegend kleurenbeeld.

De beelden uit Hitlers privéleven staan in schril contrast met zijn handelen als despoot. Hitler voert oorlog, oefent terreur uit en is verantwoordelijk voor een massale volkerenmoord. Hij blijft tot het laatst onaantastbaar. Pas in april 1945 – als de oorlog definitief verloren is – is ook van de zo zorgvuldig vormgegeven Hitler-mythe niets meer over.

Kijk de andere afleveringen

meer over de Tweede Wereldoorlog