Driedelige documentaireserie over hoe beeld een cruciale rol speelde bij de ontwikkeling van de onbeduidende Oostenrijkse korporaal Adolf Hitler tot de onbetwiste Duitse Führer die de wereld in brand zette.

De nazi’s waren de eersten die film en fotografie nadrukkelijk gebruikten om de werkelijkheid naar hun hand te zetten, macht te vergaren en macht te behouden. Deze docuserie toont hoe. Maar dat niet alleen: ook wordt duidelijk hoe zorgvuldig Hitler tijdens de nazi-jaren juist buíten beeld werd gehouden als het ging om de terreur, de concentratiekampen en de massavernietiging. Zodat hij er nooit mee geassocieerd kon worden.

De documentaires laten foto’s en filmfragmenten zien van Hitlers publieke optredens, maar ook uit de privésfeer. In zwart-wit en in kleur. Daarvoor is gebruikgemaakt van foto’s uit nieuw onderzoek van NIOD-beeldspecialisten Erik Somers en René Kok en van filmfragmenten uit Nederlandse en Duitse archieven. Ook komen historici, tijdgenoten en betrokkenen aan het woord, zoals de zoon van een van Hitlers lijffotografen.

Alle afleveringen

meer over dit onderwerp?

meer documentaires over de oorlog