2Doc:

Transnistra

VPRO

In de afgescheiden republiek Transnistrië leidt de groep tieners op het eerste gezicht een zorgeloos bestaan, maar er valt niet te ontsnappen aan de schaduw van de oude communistische samenleving die hen herinnert aan de grenzen van hun mogelijkheden.

Meer over deze documentaire:

De dromerige documentaire van de Zweedse regisseur Anna Eborn gaat over de beleveniswereld van kansarme tieners in Transnistrië, een gebied dat zich na het verdwijnen van de Sovjet-Unie eenzijdig onafhankelijk verklaarde van Moldavië maar dat door niemand wordt erkend.

De film richt zich op de dagelijkse realiteit van een zestal tieners. Middelpunt is Tanya, die haar beste vrienden aan het lijntje houdt terwijl ze al een vriendje in het buitenland heeft. Ze neemt de jongens mee naar de natuur en langs vervallen flats voor korte avontuurtjes of gewoon voor wat gezelligheid. Gecombineerd met zwoele elektronische muziek suggereren Eborns intieme shots dat deze idylle slechts voor even is. In een land dat niet bestaat is het leven extra vluchtig.

Transnistra won de VPRO Big Screen Award 2019 op het International Film Festival Rotterdam.

Regie: Anna Eborn
Producent: Momento Film
Omroep: VPRO

Verder lezen over dit onderwerp:

Meer over tieners en jongeren: