NPO 2 Extra

Acasa, my home

VPRO

Een gezin met negen kinderen geniet van hun leven in de wildernis van een groot natuurpark vlak buiten Boekarest. Maar als ze worden gedwongen te verhuizen naar een appartement in de stad, lopen de spanningen van het stadsleven al snel op. Het gezin dreigt uiteen te vallen.

'Acasa, My Home doet denken aan eindeloze jeugdvakanties. Tijden waarin de zon nooit lijkt te stoppen met schijnen; elke dag een nieuw avontuur is wat op bloten voeten wordt getrotseerd. Spelen met dieren, varen in een bootje, stoeien met je broertjes en zusjes en slapen in een tent.

Voor het Roemeense gezin dat seizoenen lang gevolgd wordt in de documentaire Acasa, My Home is dit leven de realiteit. Een prachtige en fijne realiteit, zo lijkt het. Het gezin woont in een gesloten natuurgebied vlakbuiten Boekarest. Ze kunnen daar doen wat ze willen. Ze leven als één met de natuur.

Totdat het natuurgebied open wordt gesteld voor bezoekers en de onvermijdelijke beslissing valt: het gezin kan daar niet meer blijven wonen. De vader, moeder en hun acht  - of waren het er nou negen, of tien? - kinderen, zullen moeten her-integreren in de maatschappij waar ze voor zo lang, zo ver mogelijk bij uit de buurt wilden blijven.

Twintig jaar geleden keerde vader Gică Enache zich radicaal af van de Roemeense samenleving. Hij bouwde een hut in de natuur onder de rook van Boekarest en kreeg daar met zijn vrouw negen kinderen. Eenmaal in de huurflat blijken de aanpassingsproblemen groot, de droom valt in diggelen.

Acasa, My Home werd op Sundance bekroond met de Speciale Juryprijs voor Cinematografie, waarna prijzen op andere internationale filmfestivals volgden.

Regie: Radu Ciorniciuc