maandag 26 juli, 22.05 uur, NPO 2

Assassins

VPRO

Wie vermoordde in 2017 Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, in de drukke vertrekhal van de internationale luchthaven van Maleisië?

De brutale moord op Kim Jong-nam vond plaats op Kuala Lumpur International Airport, op klaarlichte dag en volledig gefilmd door beveiligingscamera's. Op beelden was te zien hoe twee jonge vrouwen Jong-nam van achteren naderden, zijn ogen met hun handen bedekten, en VX, het dodelijkste zenuwgas op aarde, in zijn ogen smeerden. Hij strompelde weg en was binnen een uur dood.

De twee vrouwen die Jong-nam vermoordden, beweren dat ze waren ingehuurd om een videograp uit te halen en geen idee hadden wat ze werkelijk aan het doen waren. De Maleisische regering arresteerde de vrouwen, zette hen gevangen en stelde hen terecht voor moord, met de doodstraf in het vooruitzicht. Is het bizarre verhaal van de Indonesische Siti Aisyah en Vietnamese Doan Thi Huong de waarheid? En gelooft iemand hen?

Assassins van regisseur Ryan White reist van Pyongyang naar Indonesië en van Vietnam naar Kuala Lumpur om het echte verhaal van de moord op Kim Jong-nam te onderzoeken. Een verhaal over manipulatie, een berekenende dictator, een complot, een zeer openbare moord en twee vrouwen die vechten voor hun leven.

Regie: Ryan White 

Helmut Boeijen over 'Assassins'

Het tafereel op het vliegveld van Kuala Lumpur is zo bizar dat geen thrillerschrijver ermee zou wegkomen…

Een Aziatische man wordt op 14 februari 2017, rond negen uur ‘s ochtends, van achteren benaderd door twee jonge vrouwen. Ze leggen hun handen voor zijn ogen en lijken tegelijkertijd iets op zijn gezicht te smeren. Beveiligingscamera’s leggen vervolgens vast hoe de vrouwen zich, ogenschijnlijk opgetogen, uit de voeten maken. De man legt intussen aan de politie uit wat er is gebeurd. Terwijl hij samen met agenten naar een hulppost wandelt, begint hij met een been te trekken. Lopen gaat al snel steeds moeilijker.

Binnen een uur is de man dood. Slachtoffer van VX-zenuwgas. Hij wordt op een brancard afgevoerd. Het is Kim-Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse dictator King Jong-un. Als oudste zoon was hij ooit de beoogde opvolger van hun vader Kim Jong-il. Toen die in 2011 overleed, werd de scepter echter overgedragen aan die andere nazaat Kim Jong-un. Die stelt sindsdien alles in het werk om de absolute macht naar zich toe te trekken en schroomt daarbij niet om mensen die zijn positie zouden kunnen bedreigen uit de weg te ruimen.

Na Kim Jong-nams dood zijn de Assassins snel gevonden: Siti Aisyah en Doan Thi Huong. Het leidt geen twijfel dat deze twee jonge vrouwen, uit respectievelijk Indonesië en Vietnam, daadwerkelijk de dood van Kim Jong-nam, van wie wordt vermoed dat hij als informant werkte voor de CIA, hebben veroorzaakt. Maar wat was hun oogmerk? Hebben ze zich welbewust laten inzetten als werktuig in een complot van het moorddadige Noord-Koreaanse regime? Of zijn ze toch – hoe ongelofelijk dat ook klinkt – erin geluisd toen ze dachten te participeren in een ‘prank video’, waarbij een onbekende voor de camera bij de neus zou worden genomen?

Regisseur Ryan White belicht het misdrijf vanuit het perspectief van de twee vrouwen en hun advocatenteams, aangevuld met de goed ingevoerde Maleisische journalist Hadi Azmi. Hij plaatst de gebeurtenissen bovendien overtuigend binnen de campagne van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un om zijn schrikbewind te bestendigen. Het resultaat is een spannende docuthriller, die van het ongeloofwaardige uitgangspunt uiteindelijk toch een aannemelijk scenario maakt en die, voor de zoveelste keer, het angstaanjagende karakter van de totalitaire staat Noord-Korea aan de kaak stelt.

Wil je niet langer wachten op de tv-uitzending om een documentaire te kijken? Met de 2Doc Weekly kijk je iedere zondag alle films van de aankomende week vooruit. Sluit je aan bij de grootste documentaire-community van Nederland en abonneer je op de 2Doc Weekly.

Meer over deze film