2Doc:

Zand in de machine

HUMAN

In deze documentaire wordt uitgelegd hoe het coronavirus (SARSCOV2) ons wijst op de zwakke punten van ons systeem. Deze zwaktes bestonden al voordat het virus verscheen. Het virus versnelde alleen de gevolgen ervan.

Zie het coronavirus als een zandkorrel: een heel klein deeltje wat onze wereldwijde machine doet haperen, falen veroorzaakt. We steken alle energie in het vinden van een vaccin tegen het coronavirus zodat de machine weer kan gaan lopen. En dat terwijl de machine zelf op de lange termijn nog een veel serieuzer gevaar voor de mensheid vormt.

Als u mij - de zandkorrel - beschuldigt, waarom pleit u dan uw Machine vrij? We lijken tenslotte allemaal op elkaar. Onze inhaligheid kent geen grenzen. Wij koloniseren. Wij vallen binnen in gebieden en eigenen ons rijkdommen toe. Wij zijn gemaakt om ons te vermenigvuldigen. ''Steeds meer' is ons devies.''

De machine zou ook zonder zandkorrel zijn vastgelopen. Specialisten in Europa, Afrika, het Amazonegebied en Azië vertellen over het virus en kijken naar het systeem dat dit virus voortbrengt. De schade die de machine aanricht op de planeet en in onze samenlevingen is ernstiger dan de schade die het virus veroorzaakt.

De Franse regisseur gaf het virus een eigen stem en een eigen gedachtewereld. De Nederlandse versie van HUMAN werd ingesproken door Stefan de Walle.

Regie: Alain de Halleux

Meer weten over de documentaire?

Meer documentaires over internationale betrekkingen