2Doc: Movies that Matter-primeur

A Thousand Cuts

BNNVARA

De Filipijnse journaliste Maria Ressa richtte Rappler op. Inmiddels telt haar journalistieke platform meer dan honderd journalisten. Rappler stelt de moorden die in naam van de 'War on Drugs' werden uitgevoerd door president Rodrigo Duterte kritisch aan de kaak. Met bedreigingen voor Maria Ressa tot gevolg.

In 2012 richtte Maria Ressa het Filipijnse nieuwsplatform Rappler op. De journalisten die bij Ressa's bedrijf werken strijden tegen fake news. Maar hoe doe je dat wanneer de president van het land zelf een van de grootste propaganda en fake news verspreiders is? Maria Ressa deinst in ieder geval niet terug. Zelfs niet wanneer ze persoonlijk wordt aangevallen of bedreigd.

Omdat Rappler ongecensureerd de moorden op vermeende, vaak arme drugsgebruikers in het land aan de kaak stelt, moorden die worden uitgevoerd in opdracht van president Rodrigo Duterte, is oprichtster Maria Ressa haar vrije leven niet veilig. Ze wordt regelmatig gearesseerd en heel verschillende rechtzaken tegen zich lopen?

Hoe houden zij en haar collega's hun hoofd boven water?

Regie: Ramona S. Diaz

Q&A: in gesprek met activist Maria Ressa en regisseur Ramona S. Diaz

Podcast '2Doc belt met Boeijen'

Maria Ressa in het nieuws

Meer van het Movies that Matter-festival

Documentaires over politiek