2Doc Kort:

Winter in Moskou

HUMAN

Meerdere malen werd ze tijdens demonstraties in elkaar geslagen, ontelbaar keren gearresteerd. “Ik sta op iedere zwarte lijst, maar wat heeft het opgeleverd?” vraagt de Moskouse Marina Litvinovich zich in een winters Moskou af.

In Winter in Moskou vertelt de Moskouse Marina Litvinovich haar verhaal. Ze bezoekt mensen die door het regime van Poetin gevangen zijn gezet. Sinds de recente arrestatie van Poetins’ kwelgeest is haar werk in een stroomversnelling geraakt. Honderden demonstranten werden opgepakt, vooral jonge mensen, die nooit eerder geconfronteerd werden met de Moskouse ordetroepen en het regime in de gevangenis. 

Marina Livinovich is, zoals zij het formuleert, hun "raam naar de buitenwereld". Via haar horen en zien haar volgers op internet (en de kijker van Winter in Moskou) hoe de gevangenen eraan toe zijn. Ze verspreidt beelden van tientallen mensen die meer dan een dag opgesloten zitten in een arrestatiebus omdat er geen plek in de detentiecentra is, beelden van overvolle, smerige cellen, van een opstand van gedetineerden, van de dichte deuren als ze Navalny of de eveneens gearresteerde gouverneur Foergal bezoekt. 

"Ik ging de politiek in omdat ik de wereld wilde verbeteren", vertelt ze aan het einde van de documentaire, "nu help ik mensen pas echt, daar word ik gelukkig van."

Regie: Masha Novikova

Meer informatie

Meer docu's over rechtspraak