2Doc Kort

Aleksej Navalny: we hebben niets te verliezen

HUMAN

'Beste Vladimir, Poetin, u bent al jarenlang bang mijn achternaam uit te spreken. Wees niet bang, ik zal u niet opeten.'

Dit zegt Aleksej Navalny in een van zijn wekelijkse video's nadat hij een compilatie van beelden heeft laten zien, waarin Poetin en andere hoogwaardigheidsbekleders krampachtig proberen het noemen van zijn naam te vermijden.

De beelden van 20 augustus j.l. van het kopje thee dat Navalny drinkt op het vliegveld van Tomsk, de ophef in het vliegtuig, de noodlanding in Omsk, ze gingen de wereld over. Pas sinds vorige week weten we dat Navalny's medewerkers ondertussen alle spullen uit de hotelkamer waar hij de nacht van 19 op 20 augustus doorbracht in veiligheid brachten. Vastgesteld is inmiddels dat op flesjes mineraalwater waaruit Navalny gedronken heeft, zich sporen van het gif novitsjok bevinden. De snelheid en precieze wijze van handelen van zijn medewerkers duiden erop dat zij en Navalny voorbereid waren op een dergelijke aanslag.

Aleksej Navalny: we hebben niets te verliezen is door Masja Novikova samengesteld uit de videobrieven waarmee Navalny via sociale media miljoenen Russen bereikt. Het geeft een beeld van hoe hij verslag doet van zijn onderzoek naar de corruptie en terreur in Rusland, van hoe hij en zijn medewerkers keer op keer door veiligheidsdiensten overvallen en opgepakt worden, hoe hun studio vernield wordt. "We hebben niets te verliezen", houdt hij een demonstrerende menigte in Siberië voor. 

Regie: Masja Novikova

7x korte documentaires