dinsdag 31 maart om 23.10 uur op NPO 2

Marga Minco, de schaduw van de herinnering

VPRO

In het oeuvre van Marga Minco (1920) zijn de Duitse bezetting en het toeval van overleven terugkerende thema's. Ontmoetingen met de schrijfster, thuis achter haar schrijftafel.

Marga Minco, in 2019 bekroond met de P.C. Hooftprijs, wordt op 31 maart 2020 100 jaar.

In De schaduw van de herinnering (2010), de documentaire van Maarten Schmidt & Thomas Doebele, staan drie verhalen uit het oeuvre van Marga Minco centraal: De Mannen, Het dorp van mijn moeder en Het adres. Het zijn drie bepalende momenten uit het leven van de schrijfster, die als enige van een orthodox-joods gezin de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd.

‘Ik moest er iets mee doen, ik wilde dat de personen in mijn boek langer leefden, langer genoemd zouden worden dan de tragische werkelijkheid.’ 

In het indrukwekkende oeuvre van Marga Minco (1920) zijn de Duitse bezetting en het toeval van overleven terugkerende thema's. De schrijfster heeft als enige van een orthodox-joods gezin de Tweede Wereldoorlog overleefd en haar herinneringen en ervaringen in haar verhalen en romans verwoord. Marga Minco vertelt over wat haar en haar familie in de Tweede Wereldoorlog is overkomen. Tijdens een aantal ontmoetingen met de schrijfster, thuis achter haar schrijftafel, vormen drie verhalen uitgangspunt voor de gesprekken: De Mannen, Het dorp van mijn moeder en Het adres. Het zijn drie beslissende momenten voor haar geweest: het besluit om te vluchten met achterlating van haar ouders, de vergeefse poging haar vader en moeder te behoeden voor transport uit Westerbork, en na de oorlog het afscheid van de tastbare herinneringen aan haar familie. Deze bepalende momenten in het leven van een Joodse familie tijdens de Duitse bezetting, heeft Minco op uiterst sobere en indringende wijze in haar oeuvre verwerkt. Marga Minco, 90 jaar, zit nog dagelijks achter haar typemachine en vertelt over haar herinneringen, het schrijven en de werkelijkheid.