3LAB:

Ik kom niet uit Sri Lanka

HUMAN

Dinja is geboren in Sri Lanka maar geadopteerd toen ze een paar weken oud was. Ze weet niet beter dan dat ze Nederlands is. Maar dat lijkt haar omgeving niet te begrijpen. Klopt Dinja’s stellige overtuiging dat haar identiteit los staat van waar haar roots liggen?

Dinja voelt zich zo Nederlands, dat ze regelmatig vergeet dat ze aan de andere kant van de wereld geboren is. Ze is er rotsvast van overtuigd dat haar identiteit los staat van waar haar wieg stond.

Op haar werk bij radiostation NPO FunX ziet Dinja hoe haar collega's zich wél verbonden voelen met hun roots. Hun afkomst vormt een belangrijk deel van hun identiteit. Ook de tegelijk met Dinja uit Sri Lanka geadopteerde Nuwan begrijpt haar niet. Hij voelt zich juist sterk verbonden met hun geboorteland. Het onbegrip vanuit haar omgeving zorgt ervoor dat Dinja begint te twijfelen. Moet je weten waar je vandaan komt om helemaal jezelf te kunnen zijn? 

Dinja besluit op onderzoek uit te gaan. Onder meer door met haar ouders Elly en Frans in gesprek te gaan over het moment waarop ze Dinja mee terug namen naar Sri Lanka, om haar kennis te laten maken met haar geboorteland. Voor Dinja was deze reis verre van prettig.

Ze gaat ook bij haar hoogzwangere vriendin Nicky langs, die zich maar moeilijk kan voorstellen dat Dinja niets voelt bij haar biologische moeder. Ook bezoekt ze adoptiecoach Hilbrand. Hij adviseert haar om in contact te komen met andere geadopteerden uit Sri Lanka. Iets dat Dinja tot dan toe altijd heeft afgehouden. Net als het bekijken van de foto van haar biologische moeder, die al jaren onaangeroerd in een kistje in de kast ligt.

meer over adoptie