DocTalks

60 jaar Filmacademie afl. 2

VPRO

In de afgelopen 60 jaar zijn vele getalenteerde makers uit verschillende disciplines afgestudeerd aan de Filmacademie.

Voor DocTalks Special gaat een filmmaker uit een vroegere lichting in gesprek met een vakgenoot uit een recente lichting. In deze aflevering Stef Tijdink (66), cameraman van vele documentaires waaronder 'The Bastard', en Jurgen Lisse (37), cameraman van onder meer de documentaire 'Wit is ook een kleur'. Zij bespreken elkaars werk en de overeenkomsten en verschillen in het vak 'toen' en 'nu'.

Bekijk afstudeerfilms

De Reiziger (1984)

Een man op doorreis in een ondefinieerbaar land vindt voor een paar dagen onderdak bij Alfano, waar je kunt gokken op biljartwedstrijden. Opscheppend over zijn avontuurlijke reisplannen brengt hij het hoofd van een jonge vrouw op hol. Als het er op aankomt, kiest hij echter voor geld en zekerheid. Aangestoken door zijn verhalen laat de vrouw zich niet meer stoppen.

Cinematografie: Stef Tijdink

2GETHER (2016)

We volgen regisseur Ava Meijer in haar zoektocht om een intense pubervriendschap te herbeleven. Nauli, met wie ze deze vriendschap had, distantieert zich echter van de film waardoor Ava hun vroegere samenzijn terugzoekt in de twee hartsvriendinnen Storm en Sieuwke. In hoeverre kan Ava haar vroegere vriendschap op de twee projecteren en tegelijkertijd de band met Nauli herstellen?

Cinematografie: Jurgen Lisse