2Doc serie

63 UP (2)

VPRO

Bruce gaat bijna met pensioen en denkt na over zijn werk en leven. Hoe is het met Jackie na het overlijden van haar ex-man? Lynn vocht tegen een levensbedreigende hersenaandoening, hoe is het nu?

De Britse documentairemaker Michael Apted volgde in 1964 een groep kinderen van zeven jaar met zeer verschillende sociale achtergronden en vroeg ze naar hun ideeën over het leven en de toekomst. Die eerste Up-film stelde de vraag of het toekomstperspectief van de kinderen bepaald wordt door de klasse waarin ze werden geboren.

De daarop volgende films, waarin Apted elke zeven jaar naar de deelnemers terugkeerde, vormen een langlopende documentairereeks die een prachtig beeld geeft van opgroeien en ouder worden. Maar ook van de maatschappelijke ontwikkelingen, van familie, politiek, godsdienst en geestelijke gezondheid in Engeland sinds 1964.

De kinderen van toen zijn nu 63 jaar oud. Hoe is het leven voor hen geweest sinds de laatste opnames zeven jaar geleden? Hoe kijken ze nu naar zichzelf, hun leven en de wereld? Je ziet het in drie delen die elk een uur duren.

Regie: Michael Apted

De andere afleveringen

1. Tony en Nick

East Ender Tony droomde er als jongetje van om jockey te worden. Uiteindelijk verdiende hij de kost als taxichauffeur en probeerde hij in Spanje projectontwikkelaar te worden, maar de economische crisis maakte aan zijn dromen van een nieuw leven in de zon een einde. Hoe is het nu met Tony? Hoe zijn de laatste zeven jaar voor hem geweest? 

Nick, de schuwe jongen uit Yorkshire, studeerde in Oxford voordat hij naar Amerika vertrok om zijn wetenschappelijke onderzoeksdromen te volgen. Hij vertelt over familie, gezondheid en het leven in het Amerika van Trump.

3. Paul, Symon en Neil

Paul en Symon groeiden op in hetzelfde kindertehuis in Engeland. In Australië, waar Paul als tiener naartoe emigreerde, vindt een emotionele reünie plaats.

Neil uit Liverpool wilde als zevenjarig jongetje astronaut worden. Als achtentwintigjarige was hij dakloos en worstelde hij met geestelijke gezondheidsproblemen. In 42 Up was hij liberaal-democratisch raadslid in Hackney. Hoe gaat het nu met Neil?

Meer docu's over ouder worden