Makers van Morgen

Alone Together

VPRO

Op YouTube bestaat een subcultuur rondom ‘girlfriend roleplay video’s’. Vrouwen filmen zichzelf in bed, praten tegen hun webcam alsof het hun geliefde is, en zetten het resultaat op internet.

Jonge filmmaker Guus Voorham (1991) verknipt deze video’s tot een nieuwe vriendin die voldoet aan al zijn wensen. 'Niemand kan jou vervangen, jij bent uniek', vertellen ze hem – en alle anderen die meekijken. Wat gebeurt er wanneer intimiteit een product wordt? Ontdek het in deze Makers van Morgen-film.

2Doc Reports-podcast: In gesprek met Guus Voorham

Omdat het gefluister in Alone Together zo onder de huid van de 2Doc-redactie ging zitten, besloten we de maker Guus Voorham een zogezegd "koekje van eigen deeg" te geven. Daarom heeft onze redacteur Esther Aerts een deel (na 2 minuten ben je verlost) van dit podcast-interview fluisterend met hem opgenomen. Ontdek hoe Guus Voorham op het idee voor deze film kwam en hoe hij naar het fenomeen 'girlfriend roleplay' kijkt dat inspeelt op traditionele stereotypen.

Credits

Interview: Esther Aerts
Editor: Anne van Blijderveen
Muziek: Artificial.Music

Meer over ASMR en 'Girlfriend Roleplay'

ASMR

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Mensen die dit hebben, voelen kriebels op hun achterhoofd, nek en schouders als er in hun oor wordt gefluisterd of als er zachte, knisperende geluidjes dichtbij hun oor worden gemaakt. Dit is wat ASMR-artiesten op YouTube doen. Meer weten? Kijk dan de video van Mashable hiernaast.

Girlfriend Roleplay

Girlfriend Roleplay heeft wel wat weg van de ASMR-video's op YouTube, maar  waar ASMR erop is gericht prettige tintelingen op te roepen, willen girlfriend roleplayers een gevoel van intimiteit creëeren. De mannen en vrouwen in boyfriend/girlfriend roleplay video's willen je het gevoel geven dat ze jouw partner zijn. Hierbij kan ASMR wel worden gebruikt. Klik op de video hiernaast om een hele girlfriend roleplay-video te zien.

Meer Makers van Morgen