Twee jaar lang mocht de Belgische documentairemaker Lode Desmet als een fly on the wall de onderhandelingen van de Brexit-stuurgroep volgen. Onder leiding van Guy Verhofstadt proberen zij een deal te maken met de Britten. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot. De tweeluik 'Brexit: Behind Closed Doors' geeft een 'juicy' blik achter de schermen.

De off-the-record-gesprekken die Desmet vastlegt, geven een heel ander beeld van politici en hoe er nu precies wordt onderhandeld. Het toont zowel het doorzettingsvermogen en harde werk dat erin gaat, als de Debiteuren Crediteuren-achtige kantoorhumor.

Kenmerkend is de scène waarin Michel Barnier, hoofdonderhandelaar van de Brexit, zegt dat zijn team iemand van de Britse kant nodig heeft die 'stabiel, beschikbaar en betrouwbaar' is, om mee te onderhandelen. Waarop Guy Verhofstadt grappend antwoordt: 'We kunnen niet te veel van de Britten vragen, overdrijf het niet.'

Ook worden er veel grappen gemaakt over May en de Tories (de conservatieve politici van het Verenigd Koninkrijk). Dat maakt deze politieke documentaire ontzettend vermakelijk om naar te kijken, terwijl je ook veel opsteekt over welke strategieën worden toegepast bij grote onderhandelingen als deze. En doordat het een race tegen de klok is, blijf je op het puntje van je stoel zitten.

Afleveringen

In gesprek met de regisseur

Meer over Europa