2Doc:

The Making of Oom Jo

EO

Actrice Carolien van den Berg krijgt in 2013 ineens een erfenis van een oom die al jaren dood is. Oom Jo. Met hem begint de onthulling van deze onthutsende familiegeschiedenis die begint in Amsterdam en eindigt in Sobibor.

Het bedrag van de erfenis wordt door Stichting Sjoa op Caroliens rekening gestort. Het is compensatie voor de 'niet afgehaalde polis van Jo van den Berg', hij is in 1943 vermoord in Sobibor. 

Vanuit dit punt start ze haar onderzoek naar haar noodlottige familiegeschiedenis. Naar het verhaal dat haar vader, Bob, nooit kon vertellen. Het verhaal van de Holocaust. 

Zo komt ze erachter dat haar vader werd opgepakt bij de razzia in de Amsterdamse kledingfabriek Hollandia - Kattenburg. Daarop besluit Carolien om Jo's erfenis te gebruiken voor het schrijven en produceren van een voorstelling over haar familie.

Tekst gaat verder onder afb. 

Vriendin en filmmaakster Ineke Houtman maakte een intiem portret van Caroliens familiegeschiedenis. In The Making of Oom Jo blikt Carolien terug op het maken van de voorstelling en welke impact dat proces heeft gehad op haar kijk op haar familie.

En nu rest haar de grootste uitdaging nog: het verleden een plek geven in haar eigen leven.

Credits

Regie: Ineke Houtman
Camera en montage: Sander Snoep

meer docu's over de Holocaust