2Doc:

De treinreis

BNNVARA

Via archiefonderzoek en ooggetuigenverhalen laten de makers zien hoe Joden vanuit Nederland door bezet Europa naar Boedapest ontkwamen. Wie waren deze vluchtelingen en wat wachtte hen in Hongarije?

In 1943 wisten 89 Hongaars-Nederlandse Joden met vijf transporten vanuit bezet Nederland naar het toen nog vrije Boedapest te ontsnappen. In maart 1944, na de inval van de nazi's in Hongarije, werden zij weer van hun vrijheid beroofd. De meesten van hen wisten mede dankzij de hulp van de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg opnieuw de dans te ontspringen. Het merendeel van de overlevenden keerde na de oorlog veilig terug naar Nederland. Dit nieuwe hoofdstuk in de geschiedenis van de Jodenvervolging werd onlangs ontdekt door historicus Aline Pennewaard.

Willy Lindwer verfilmde het verhaal met de laatste in leven zijnde overlevenden van 'de treinreis' en met een zoon van een Hongaars-Nederlands echtpaar, dat dankzij 'de treinreis' wist te overleven. Aan de hand van archiefonderzoek en ooggetuigenverhalen laten de makers zien hoe deze Joden vanuit Nederland dwars door bezet Europa naar Boedapest ontkwamen. Wie waren deze vluchtelingen en wat wachtte hen in Hongarije? En hoe konden zij uiteindelijk ongedeerd naar Nederland terugkeren?

Regie: Willy Lindwer

Meer verhalen van Holocaust-overlevers