2Doc Kort

Angelo en de bommen

HUMAN

Iedere maand worden honderden burgers gedood door Saoedische bombardementen op Jemen. Angelo Cremone ontdekte waar de bommen worden gemaakt: in zijn eigen dorp op Sardinië, Domusnovas. In zijn eentje trekt hij ten strijde tegen de wapenfabriek.

Aan de hand van foto's van restanten ontdekte Cremone dat de bommen die Saoedi-Arabië gebruikt in Jemen bij hem om de hoek worden gemaakt. Deze Duitse wapenfabriek is tevens de belangrijkste werkgever in de streek. Cremone stelt zijn streekgenoten voor de ongemakkelijke keuze: werk of moraal? Het maakt hem niet bepaald een geziene dorpsgenoot.

Update: Bommenstop in Italië?

2 augustus, 2019

RWM Italia, het bedrijf dat op Sardinië bommen produceert die in Jemen worden gebruikt, kondigde deze week aan met onmiddellijke ingang de levering aan de Arabische coalitie te staken. De bommenstop is volgens RWM Italia ingesteld voor maximaal achttien maanden. Wat er daarna zal gebeuren is nog onduidelijk. 

De schorsing volgt op de beslissing van de Italiaanse regering vorige maand om alle wapenexport van partijen die betrokken zijn in de Jemenitische oorlog te blokkeren.

Wat ook nog onduidelijk blijft, is of Rheinmetall, het Duitse moederbedrijf van RWM Italia, de productie van de bommen zal verplaatsen naar een ander land om het exportverbod te omzeilen.

Regisseur Christine Pawlata sprak Angelo over het nieuws. 'Angelo denkt dat RWM Italia van plan is om de bommen te verkopen aan een tussenpartij, die ze dan weer doorverkoopt aan de Arabische coalitie. Volgens hem is de wapenstop een farçe van de wapenfabriek en de regering om de publieke opinie te sussen. De kamermotie die door de regering werd aangenomen is namelijk dusdanig onduidelijk, dat hij ruimte laat om de export op een andere manier te continueren.'

Angelo is de afgelopen maanden talloze keren met de dood bedreigd, zegt Pawlata. Arbeiders uit Domusnovas maken zich zorgen om hun banen. 'Angelo heeft dreigbrieven ontvangen, zijn auto is beklad met verf en er zijn door de politie afgeluisterde telefoontjes waarin wordt gezegd dat Angelo uit de weg moet worden geruimd.' Inmiddels heeft Angelo politiebescherming aangevraagd.