The Fourth Estate

The Fourth Estate

VPRO

Hoe ziet het werk van journalisten van The New York Times er uit nu president Donald Trump de pers tot staatsvijand heeft verklaard? Filmmaker Liz Garbus kreeg een jaar lang ongekende toegang tot de redactieburelen van de Amerikaanse krant en geeft in deze vierdelige documentaireserie een uniek inkijkje in het veranderde mediaklimaat.

Terwijl Donald J. Trump zijn eed aflegt, bereiden de bureaus van The New York Times in Washington en New York zich voor op een regeringsadministratie die anders zal zijn dan alle andere. De rol die Rusland speelde in de verkiezingen van 2016 komt snel naar voren als een belangrijk aandachtspunt en de komende tijd zijn hier veel onderzoeksjournalisten voor nodig.

DocTalks

Eelco Bosch van Rosenthal spreekt in de Stadsschouwburg in Amsterdam met twee van de hoofdpersonen uit de documentairereeks 'The Fourth Estate'.

Coalitie van publieke omroepen

The Fourth Estate is tot stand gekomen dankzij een coalitie van samenwerkende publieke omroepen waaronder de VPRO. Deze coalitie moet de publieke omroepen concurrend houden in de strijd tegen het grote geld van Netflix en Amazon.

Deel 1: The First 100 Days

Het uithoudingsvermogen van de politieke verslaggevers van The New York Times wordt op de proef gesteld als ze zich aanpassen aan een non-stop-nieuwscyclus, de onvoorspelbaarheid van het Witte Huis en een president die hen 'de vijand van het volk' noemt. In de tijd dat Donald Trump de eed aflegt en de rol van de Russen in de verkiezingen een belangrijk aandachtspunt wordt, wedijveren The Times en The Washington Post om primeurs. Ondertussen moet de krant zich blijven aanpassen aan een digitale wereld, wat economische uitdagingen met zich meebrengt.

Deel 2: The Trump Bump

Hoofd van de FBI, James Comey, is ontslagen. Mueller wordt aangesteld als speciale advocaat. De samenstelling van het personeel van het Witte Huis verandert voortdurend en de Trump-campagne heeft contact gehad met Russen die belastend nieuws over Clinton hebben aangeboden. Vlak na het ontslag van de FBI-directeur James Comey heeft The New York Times-journalist Michael Schmidt een enorme primeur met betrekking tot Comey's memo's over zijn ontmoetingen met Trump. En het wordt nog erger wanneer The Times details onthult van een geheime ontmoeting tussen leden van het campagneteam van Trump en een Russische advocaat, die banden met het Kremlin heeft.

Deel 3: American Carnage

Nadat het geweld uitbreekt in Charlottesville en Trump er niet in slaagt deze daad af te wijzen, zaait de president nog meer verdeeldheid door de media de schuld te geven van de problemen. The New York Times blijft zich verdiepen in de banden van de president met Rusland. Na een stortvloed van kritiek van links en rechts, haalt Trump uit naar The New York Times en andere media. Ondertussen verlaat Steve Bannon het Witte Huis en een Times-verslaggever, die nauwe banden heeft met deze voormalige en belangrijke strateeg, vraagt zich af wat dit voor het Witte Huis zal betekenen.

Deel 4: Matters of Fact (19 juni om 22.55u op NPO2)

The New York Times maakt de balans op: hoe is er verslag gedaan van het eerste jaar Trump? De krant bijt zich vast in het Ruslandonderzoek wanneer Michael Flynn bekent dat hij heeft gelogen tegen de FBI. Daarmee komen de Ruslandconnecties weer dichter bij Trumps inner circle. De krant volgt het onderzoek van Rovert Mueller nauwgezet. Dean Baquet spreekt met zijn Witte Huis-verslaggevers. Hoe kunnen ze in 2018 nog beter verslag doen van deze nogal onorthodoxe president? Ondanks alle kritiek op de vrije pers en de 'fake news'-verwijten wordt de krant bekroond voor hun verslaggeving.

Recensies

"In The Fourth Estate kan voortdurend de vraag worden gesteld wie de regie heeft"

"The Trump administration has rewritten all of the rules of journalism"

Meer documentaires over journalistiek