2Doc:

Golden Dawn Girls

VPRO

De mannelijke kopstukken van de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad zitten achter slot en grendel. Gedurende dit gevangenschap nemen vrouw, dochter en moeder hun taken waar. Wat beweegt deze vrouwen om zich sterk te maken voor dit gedachtegoed?

De extreemrechtse partij Golden Dawn groeit gestaag in populariteit in Griekenland. De meeste prominente partijleden belandden achter de tralies op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie. Om de positie van Golden Dawn als vijfde grootste partij in Griekenland te behouden, wordt de partij in afwachting van het proces gerund door vrouwen; een dochter, echtgenote en moeder van de partijkaderleden. Zij zien het als taak de partij door de komende verkiezingen te slepen. De Noorse filmmaker Håvard Bustnes probeert te achterhalen wat deze vrouwen beweegt en filmt hoe zij het gedachtegoed van de partij verspreiden.

Regie: Håvard Bustnes

DocTalks

In de serie DocTalks worden de regisseurs van spraakmakende documentaires de meest prangende vragen voorgelegd. In deze aflevering spreekt Eva Cleven met regisseur Håvard Bustnes over zijn documentaire 'Golden Dawn Girls'.

Recensie

"Al denk je het te weten, het blijkt nog erger"

Item van Eén Vandaag over Gouden Dageraad

De extreemrechtse partij, die vaak zelfs als nazistisch wordt aangeduid, werd in 1993 opgericht door Nikolaos Michaloliakos, die in de Griekse media soms wordt aangeduid als de "Führer". De partij is de laatste tijd meer en meer in het nieuws, maar hoe invloedrijk is de partij?

Kijk ook deze korte documentaire van Konstantinos Georgousis

Meer documentaires over Griekenland