Marlous Lazal, NTR, 2010

Op zijn Grieks...

VPRO

Al het nieuws over Griekenland kun je op het moment scharen onder de kop: ‘Griekse Tragedie’. Protesterende vrachtwagenchauffeurs, vissers en vuilnisophalers. Kleine ondernemers die hun zaken moeten sluiten, heimwee naar de tijd van voor de Euro, angst voor het totale bankroet van het land. Maar ergens diep in de Griekse ziel zit de minachting voor geld en hen die daaraan hun status ontlenen.

Een beroemde zin uit een traditioneel bouzoukilied luidt dan ook: 'Eten jullie je geld maar op, rijken, eens gooien ze ons allen in dezelfde aarde.' Afgelopen zomer werd in het historische Amfitheater van Epidavros  een hele oude Griekse komedie van stal gehaald: Kapitaal. Een tekst van Aristophanes geschreven in in 388 voor Christus waarin de blinde god Ploutus het op moet nemen tegen de godin van het geldgebrek: Penia.

Het is een vrolijke zomeravond, met 10.000 enthousiaste Grieken op de eeuwenoude trappen van Epidavros. En terwijl de zon langzaam ondergaat geeft de Nederlandse theatermaakster Karen de Vries, die al jaren in Griekenland woont haar commentaar op de voorstelling.

Met Bert Kommerij als Rijkdom, Griete van den Akker als Geldgebrek en Arnold Gelderman als Chremylos. Verder bedanken wij Karen de Vries, Marieke Pieters, Dominique Gelderman en Maria Markesini. Techniek: Rob Gerritsen

Uitzending:

Zo 19 juni - Radio 1 - 21.00 uur