Het Uur van de Wolf

Leonard Cohen - Bird on a Wire

NTR

Deze week is het een jaar geleden dat zanger Leonard Cohen overleed. Deze recent gerestaureerde BBC-documentaire van Tony Palmer toont een kijk achter de schermen van zijn met diverse problemen doorspekte Europese en Israëlische tour in 1972.

'Ik heb mezelf publiekelijk voor schut gezet, voor het oog van duizenden mensen', aldus Leonard Cohen na een concert in de documentaire 'Bird on a wire'. Als iets duidelijk wordt in deze film over de succesvolle singer-songwriter is het wel zijn grote onzekerheid. In 1972 maakt Cohen een Europese tournee die hem langs de belangrijkste steden van Europa en Israël voert. Hij vertolkt zijn liedjes met een enorme intensiteit en kwetsbaarheid.

Zijn verlangen naar werkelijk contact met zijn publiek in combinatie met zijn verlegenheid maakt hem aantrekkelijk: in de film zitten weinig verhullende scènes van vrouwelijke fans die hem verleiden. Toch is dat nauwelijks een troost in zijn gevecht met zijn twijfels en eenzaamheid. Regisseur Tony Palmer heeft het allemaal vastgelegd in de recent gerestaureerde BBC-documentaire uit 1972, die één jaar na het overlijden van Cohen wordt uitgezonden.

Regie: Tony Palmer

Kijk ook..

Leonard Cohen vertelt over zijn leven, herinneringen en waarom hij in een Zen Center is gaan wonen. Hij suggereert dat de cirkel nu rond is en dat hij zich kan richten op nieuwe dingen.