2Doc:

Defending Brother No2

VPRO

Twee Nederlandse advocaten verdedigen in Cambodja Nuon Chea, de tweede man na Pol Pot. Hoe doen ze dit zonder zichzelf te verloochenen?

In 2007 kreeg advocaat Michiel Pestman telefoon, of hij en zijn collega Victor Koppe Nuon Chea wilden verdedigen in een speciaal opgericht tribunaal in Cambodja. Nuon Chea, de tweede man naast de inmiddels overleden Pol Pot, zal terechtstaan voor de misdaden tegen de menselijkheid, gepleegd tijdens het regime van Rode Khmer in jaren 70. Vier jaar lang volgt de film Pestman en Koppe in hun pogingen het voormalige Rode Khmer-kopstuk te verdedigen voor dit tribunaal. Het blijkt geen makkelijke opgave: het door de VN gesteunde tribunaal gaat gebukt onder ongeoorloofde overheidsbemoeienis en corruptie.

Michiel Pestman bindt de strijd aan met de aanklagers, de rechters en zelfs met de premier, maar keert gedesillusioneerd terug naar Nederland. Victor Koppe neemt het van hem over. Hij probeert de zaak op inhoud te voeren. Wanneer Koppe bij toeval op een ontbrekend stuk bewijs stuit dat Nuon Chea ontlast, is het maar zeer de vraag of de rechtbank deze nieuwe bewijzen toelaat en Koppe door kan gaan met het herschrijven van de geschiedenis van het Rode Khmer-tijdperk.

Regie: Jorien van Nes

DocTalks

In de serie DocTalks worden de regisseurs van spraakmakende documentaires de meest prangende vragen voorgelegd. In deze aflevering spreekt Marijn Frank met regisseur Jorien van Nes en hoofdpersoon Victor Koppe over de documentaire 'Defending Brother no2'.

Rode Khmer in de media

Meer over misdaad