2Doc:

Anne en Jean-Paul

KRO-NCRV

Anne heeft het syndroom van Down. Op de sociale werkplaats is ze verliefd geworden op Jean-Paul, met wie ze wil gaan samenwonen.

Anne en Jean-Paul zijn beiden 53 en verstandelijk beperkt. Anne heeft het syndroom van Down en Jean-Paul het fragiele X-syndroom. Het stel woont samen in een appartement in het Franse Montélimar.

De geliefden wonen zelfstandig maar daarbij hebben ze hulp van buitenaf nodig. Sinds de moeder van Anne is overleden in 2001, ligt die grotendeels bij zus Meike, met steun van de in Nederland woonachtige broer Leendert. Zij balanceren tussen de wens van Anne om met haar geliefde een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden én de verantwoordelijkheid voor het bieden van voldoende steun en bescherming.

Wat is er nodig om hun zelfstandigheid te behouden? En hoe stimuleer en ondersteun je die zelfstandigheid als mantelzorger? Dat zijn vragen die regisseur Leendert Pot aan de kaak stelt in de documentaire over zijn zus en haar geliefde. Een intiem portret van twee mensen die samen een zelfstandig bestaan proberen op te bouwen, maar toch ook vaak hulp nodig hebben.

Regie: Leendert Pot

Regisseur Leendert Pot in DocTalks

Samenwonen met een beperking

Filmmaker Leendert Pot in gesprek met Pieter van der Wielen over Anne & Jean-Paul, onze wereld bij Nooit Meer Slapen. Hoe balanceer je zelfstandig leven met de intensieve zorg die je als verstandelijk beperkte nodig hebt?

Meer documentairs over leven met een verstandelijke beperking