2Doc:

Anne anders

NTR

Persoonlijke documentaire (1989) over Anne, het zusje van regisseur Leendert Pot. Zij heeft het downsyndroom.

Anne is een buitenbeentje. Tegenwoordig probeert men voorzichtig kinderen met het syndroom van Down te integreren met niet gehandicapte kinderen op een gewone basisschool. Anne maakte dit twintig jaar geleden al mee.

Het kostte Anne's moeder veel moeite om tegen de stroom in te roeien. "Van de imbecielenschool hebben we haar weggehaald. Vanaf dat moment wilden we niet meer op de 'vaklieden' steunen, dus moeten we zelf iets bedenken." Anne ging naar een gewone kleuter- en lagere school. Ze leerde lezen, schrijven, rekenen, speelde tikkertje op het schoolplein en had een hartsvriendin, Matty.

Op vijftienjarige leeftijd verhuisde Anne met haar moeder naar Frankrijk. Nu is ze volwassen, heeft een vriend en ze werkt en woont tamelijk zelfstandig in een gezinsvervangend tehuis.

Regie: Leendert Pot

Anne, 30 jaar later

Bijna 30 jaar later verschijnt Anne en Jean-Paul, onze wereld. Het zusje van Leendert Pot is inmiddels 53 jaar oud en verliefd op Jean-Paul. Hoe combineren de geliefden een zelfstandig leven met de intensieve zorg die zij nodig hebben?

 

Meer documentaires over leven met een verstandelijke beperking