2Doc:

Silent Land

NCRV

Een jonge Cambodjaanse boerin wordt ingesloten door oprukkende suikerplantages. Zal het haar lukken haar zelfstandigheid te behouden?

De strijd om eerlijk voedsel in Cambodja. Seng Channeang werd als jong meisje tegen haar wil uitgehuwelijkt. Ze wist al tijdens de ceremonies te ontsnappen. Daarna hield ze zich, ver van het dorp, met allerlei baantjes in leven: 'Ik leerde door hard werken voor mezelf op te komen.' Ze weet hoe in Cambodja een kleine elite enorme winst maakt met het illegaal opkopen van land, het verjagen van de erop wonende boeren en het vergiftigen van de grond met suikerplantages. Of de grond blijft jarenlang braak liggen, in afwachting van betere prijzen. Er komt een hek omheen. De boeren noemen het Silent Land.

We volgen Seng Channeang vier jaar lang, vanaf het moment dat ze trouwt met Bunsan, de liefde van haar leven. Ze probeert haar organische rijst goed te verkopen. Ze wordt zwanger, ziet dat ze het niet gaat redden en besluit in actie te komen. Ze demonstreert tegen de landroof, en trekt naar Phnom Penh om te zien hoe anderen in verzet komen. Uiteindelijk raapt ze alle moed bij elkaar en gaat naar een van de rijkste mannen van het land voor advies, Mong Reththy, een tycoon op gebied van landbouw. Hij raadt haar haar exportplannen af. Hij zal alle rijst toch opkopen voor zijn varkens. Dat laatste geeft haar de extra motivatie die ze nodig had. Ze probeert samen te werken met andere boeren. Zal ze er in slagen haar eigen organische voedsel te kunnen blijven verbouwen, als kleine coöperatie? Ze viert inmiddels de eerste verjaardag van haar dochter, Reaksa: 'zij die verenigt'. Ze hoopt dat Reaksa later rechten zal studeren en op zal komen voor de arme boeren in Cambodia.

Regie: Jan van den Berg

Kijk ook..