2Doc Makers van Morgen

Soso Lobi - Nothing but Love

VPRO

Elk jaar vertrekken er duizenden Nederlandse stagiaires naar Suriname. Het zijn vooral jongvolwassen vrouwen met een westers ideaalbeeld die het avontuur aangaan om dingen te verbeteren in Suriname. Maar dat pakt vaak iets anders uit dan verwacht.

Zodra de stagiaires aankomen in Suriname merken ze al gauw dat er een hele surrealistische stagiairewereld in Suriname is opgebouwd. Filmmaakster Isaura Sanwirjatmo noemt dit 'de stagiaire-bubbel'. Voor haar film Soso Lobi - Nothing but Love dook ze in deze subcultuur in Suriname. Dat levert bijzondere portretten en verhalen op.

Regie: Isaura Sanwirjatmo

In gesprek met regisseur Isaura Sanwirjatmo

Door: Koosje de Poorter

Isaura is momenteel 29 jaar en studeerde grafisch ontwerp aan de HKU. Recent rondde zij haar Master Design af aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Tijdens haar opleidingen ging ze steeds meer opzoek naar haar passie: 'Uiteindelijk kwam ik uit op film', vertelt Isaura. Ze vond film een interessanter medium om mee te spelen omdat ze met bewegend beeld meer kan vertellen.

Over het algemeen is Isaura blij met 'Soso Lobi - Nothing but Love'. 'Tuurlijk denk je wel eens: had ik dit of dit maar gefilmd, maar ik denk dat je je zo ook ontwikkelt als maker', vertelt Isaura. Haar film raakt een gevoelig onderwerp en daarom is ze er zich ook altijd bewust van geweest dat de mensen die ze gefilmd heeft zich bloot hebben gegeven: 'Ik ben blij en vind het zo stoer dat iedereen zo open is geweest'. In het vervolg zal ze echter bewuster omgaan met hoe andere mensen haar film kunnen oppikken zegt ze, er wordt namelijk soms te snel geconcludeerd dat haar documentaire om seks draait.

Voor haar volgende documentaire richt Isaura haar blik op Rotterdam-Zuid waar ze onderzoekt welke prestatiedruk jongeren rond de 13 à 14 jaar ervaren. Een prestatiedruk die los staat van de verwachtingen die de jongeren om zich heen hebben en de kansen die ze wel, of juist niet, hebben in de maatschappij omdat ze uit Rotterdam-Zuid komen. 

'Soso Lobi - Nothing But Love' in de media

Meer documentaires over Suriname