2Doc:

Censored Voices

VPRO

Een week na het einde van de Zesdaagse Oorlog (5-10 juni 1967), het begin van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden, nam een groep kibboetsbewoners onder leiding van Amos Oz en editor Avraham Shapira openhartige gesprekken op met teruggekeerde soldaten. De onthullende opnames over hun ervaringen, die direct werden gecensureerd door het Israëlische leger, zijn voor het eerst te horen.

Bekijk het interview met regisseur Mor Loushy tijdens IDFA 2015

Sarina Vitta praat met Loushy over de tragische paradox van een volk dat op zoek is naar vrijheid, maar zelf bezetter wordt.

Meer over de Israëlische schrijver Amos Oz

De wereldberoemde Israëlische schrijver Amos Oz vecht zijn hele leven voor vrede. Maar de verhouding tussen Israël en de Palestijnen nadert een dieptepunt. Ook blikt hij terug op de aanslagen in Parijs. Toch blijft de veelgenoemde kanshebber voor de Nobelprijs voor de Literatuur ondubbelzinnig in vrede geloven. Hoe is dat mogelijk?

Chris Kijne onderzoekt in een gesprek met de Israëlische schrijver Amos Oz de Israëlische ziel, uitkomend bij de huidige gemoedstoestand in het land. In al zijn werk is Oz er een meester in met de middelen van de literatuur de interne conflicten van Israël te duiden via haarscherpe psychologische portretten.