2Doc:

Free the Mind

VPRO, BOS

Hersenonderzoeker Professor Davidson leidt een ongewoon experiment: kan meditatie en yoga de pijn van Amerikaanse oorlogsveteranen en kinderen met ADHD verlichten?

Professor Davidson is een hersenonderzoeker met een missie. Hij gelooft dat de wereld een betere plek kan worden en dat verandering tot stand komt door de hersenen. Davidson doet onderzoek naar de kracht van het denken en wil weten of denkkracht de hersenen kan veranderen. Mensen met een psychische beschadiging zouden daar veel aan kunnen hebben. De professor leidt een ongewoon experiment en geeft yoga aan Amerikaanse oorlogsveteranen en aan kinderen zoals Will, een vijfjarig jongetje met ADHD en veel angst.

De Amerikaanse oorlogsveteranen Steve en Riche, zijn slechts twee van de duizenden Amerikaanse oorlogsveteranen met een posttraumatische stressstoornis. Kunnen zij door middel van meditatie en yoga hun pijn verlichten en weer worden zoals zij waren voor de oorlog? Leren ze zo hun emoties te herkennen, controleren en reguleren? Misschien hebben zij dan een betere kans terug te keren in de maatschappij. Hersenonderzoeker professor Davidson leidt een ongewoon experiment; hij geeft yoga aan Amerikaanse oorlogsveteranen en kinderen met ADHD.