2Doc:

Mussa

KRO-NCRV

De twaalfjarige Mussa is met zijn ouders uit Ethiopië gevlucht. Hij weigert al zes jaar om te praten. Als zijn vader wordt gearresteerd moet hij met zijn moeder het land verlaten.

Niemand weet waarom de 12-jarige Mussa niks zegt. Hij is met zijn ouders gevlucht uit Darfur en woont in een klein appartement in de slechtste wijk van Tel Aviv. Door een merkwaardige speling van het lot komt hij als enige Afrikaanse leerling terecht op een school in de meest chique wijk van de stad. Iedere ochtend verlaat hij zijn wijk vol verslaafden en prostituees en verplaatst zich naar een wereld vol privileges.

Mussa past zich zoveel mogelijk aan en verdraagt zwijgend de harde standpunten over immigranten van zijn klasgenoten, die hun ouders napraten. Hij speelt voetbal met zijn Israëlische vrienden, leest en schrijft Hebreeuws en sluit een bijzondere vriendschap met een docent, ook een voormalige vluchteling. Maar Mussa communiceert alleen via gebaren en gezichtsuitdrukkingen. Hij wordt boos, schreeuwt en huilt, zonder zijn stem te gebruiken. Niemand weet waarom Mussa al zes jaar geen woord heeft gesproken. Dan wordt zijn vader ten onrechte gearresteerd en krijgt zijn moeder te horen dat ze Israël moeten verlaten. 

Mussa is een film over de kloof tussen zwart en wit en tussen arm en rijk. Een verhaal over ontheemding én verbinding; over de keuze om niet te spreken en te communiceren zonder woorden. Mussa gaat over het onvermogen van een kind om de kloof te overbruggen tussen twee werelden.

Regie: Anat Goren

Meer films over vluchtelingen