Het Uur van de Wolf

Jonge dansers

NTR

Tien jaar geleden maakte de kijker in De Avond van de Jonge Danser kennis met zes ambitieuze dansers tussen de zestien en twintig jaar die streden om de titel Beste Jonge Danser van Nederland. Hoe is het de jonge dansers vergaan na hun deelname aan de Avond van de Jonge Danser in 2005? Dirk Jan Roeleven zocht de jonge dansers van toen op.

Hun dromen, hun angsten, hun vooroordelen; ze werden duidelijk aan de hand van de gefilmde portretten. Hoe is het de jonge dansers vergaan na hun deelname aan de Avond van de Jonge Danser in 2005? Dirk Jan Roeleven zocht de jonge dansers van toen op om te ontdekken wat een danscarrière van tien jaar met iemand doet. In 2005 zagen we in De Avond van de Jonge Danser een emotionele uitzending met tieners vol verwachtingen, dromen en hoop. De onverwachte winnares werd Milou Nuyens uit Den Haag. Daaropvolgend won zij de European Young Dancers Award in Warschau. Inmiddels is ze moeder van een zoontje en op haar weg terug naar de top. Op 28 januari 2016 opent ze de galavoorstelling van het tweejaarlijkse Holland Dance Festival in Den Haag met haar winnende dans van toen.

Ook de andere vijf dansers hebben, zowel in hun persoonlijke als professionele leven, nadien veel meegemaakt. Inge-Marije Lammertink uit Culemborg, danseres met een zwaar gehandicapte zus, is na omzwervingen door Europa uiteindelijk neergestreken in Tel Aviv. Myrthe van Opstal uit het Limburgse Velden danst nu professioneel bij het Nederlands Danstheater in Den Haag. Ze is er niet alleen, ook haar broer en twee zusjes zijn bij het NDT beland. En Jamy Schinkelshoek, de jongste van toen, is zeer succesvol in Arnhem bij het gezelschap Introdans. Bastiaan Stoop danst bij Het Nationaal Ballet, Merlijn Verhorst is na een onfortuinlijke val met dansen gestopt en werkt nu als beveiligingsbeambte in het Rijksmuseum.

Een voor een zocht Roeleven de dansers op in hun huidige bestaan. In de documentaire worden ze weer samengebracht, net als tien jaar geleden. Een warm weerzien waarbij de zes hun persoonlijke levenservaringen en hun carrière in de danswereld bespreken. Het resultaat is een film die ontroert en inzicht geeft in het leven van jonge mensen met een gezamenlijke passie. Het gaat over de danswereld, maar het gegeven is natuurlijk universeel. Over dromen, werkelijkheid, hoop en verlangen van opgroeiende jongeren.