2Doc

Domino Effect

IKON

Rafaël, minister voor sport in het omstreden Abchazië, wordt verliefd op de veel jongere zangeres Natascha, een Russische. Rafaël is dag en nacht bezig met het organiseren van een internationale domino-wedstrijd die zijn land op de kaart moet zetten, terwijl zijn vrouw niet kan aarden in haar nieuwe thuisland.

Deze documentaire vertelt het verhaal van een onmogelijke liefde in een onmogelijk land: Abchazië. De status van dit piepkleine land in de westelijke Kaukasus aan de Zwarte Zee, met nog geen 100.000 inwoners, is omstreden. Na het uiteenvallen van de Soviet Unie maakt het kort deel uit van Georgië, maar begin jaren 90 scheidt het zich af, na een bloedige burgeroorlog die door Rusland wordt gesteund. Sindsdien is het land ‘zelfstandig’ maar volkomen geïsoleerd en onvindbaar op de wereldkaart. In deze toch al gecompliceerde situatie wordt Rafaël, minister voor sport, verliefd op de veel jongere zangeres Natascha, een Russische...

De dolverliefde Natascha breekt haar beginnende carrière als operazangeres af, verlaat huis en haard en volgt, samen met haar dochtertje, de knappe en energieke Rafaël naar Abchazië. “Het voelde alsof ik in de hemel was beland bij de man die ik lief heb”, zegt ze over het begin. Maar al snel pakken donkere wolken zich samen boven het verliefde stel. Rafaël is dag en nacht bezig met het organiseren van een internationale domino-wedstrijd die zijn land op de kaart moet zetten. Natascha krijgt als Russische in de muziekwereld geen voet aan de grond en wordt door de familie van Rafaël buitengesloten.

De echtelijke ruzies lopen hoog op en Natascha, inmiddels hoog zwanger van haar tweede, stapt op de trein naar huis. Hoe zal het aflopen met deze onmogelijke liefde die in zeker zin de situatie van dit onmogelijke land weerspiegelt? Hebben Rafaël en Natascha voldoende veerkracht om als patchwork-gezin een nieuw begin te wagen? En zal Abchazië via het domino-spel een plek op de wereldkaart veroveren?

Regie: Piotr Rosolowski

Meer over Abchazië