De verloren kolonie

De verloren kolonie

VPRO

In de door burgeroorlog vernietigde hoofdstad van Abchazië, een subtropische voormalige Sovjetrepubliek, bevindt zich het oudste primatenlaboratorium ter wereld. Na een verwoestende burgeroorlog met Georgië in 1992/1993 is er echter weinig over van de oude glorie.

Aan de vooravond van een mogelijk nieuwe oorlog proberen de laboratoriummedewerkers met hulp van de voormalige directeur Professor Lapin hun geliefde instituut weer op de kaart te zetten en hun apen terug te vinden. De verloren kolonie: verdwenen apen van Abchazië is een tragikomisch relaas over hun schijnbaar onmogelijke strijd voor herstel van hun laboratorium en wederopbouw hun land, maar vooral over de kracht van eindeloos vertrouwen, hoop en dromen.

Sinds 1927 is het laboratorium in Soechoemi de trots van het land, met een unieke apenkolonie en internationaal hoog aanzien. De Belgische koningin, de kosmonauten en ook Brezjnev, Ho Chi Minh en Chroetsjov komen de apen bekijken. Er wordt baanbrekend kankeronderzoek gedaan en zelfs in het geheim geëxperimenteerd met het kruisen van apen en mensen. Nu zijn de apen weg en wordt naarstig gezocht naar financiers om de gebouwen te kunnen restaureren. Voor het 80-jarige jubileum wordt een internationale conferentie georganiseerd. Iedereen leeft er naartoe, want het lijkt de laatste kans om het lab te redden. Zouden de apen de winters in de bergen overleefd hebben? En zullen ze ooit weer deel uitmaken van een bloeiend wetenschappelijk instituut?

Regisseur: Astrid Bussink