Voor Project X gaf Fiona Tan aan studente Nina van Oort het volgende gebod: ‘Er zijn geen regels voor het maken van een documentaire’. Nina van Oort ging hier fel tegen in en zocht de regels juist wel op. Ze wil de schoonheid en de kracht van regels laten zien. Haar vriendin Puck (22) heeft een bijzondere relatie met regels. Van Oort laat dit zien in de film In naam van Puck.

Door: Wieneke van Koppen

Wat is er zo bijzonder aan Puck?

Van Oort vertelt: ’'Puck is een vriendin van me die heel eigenzinnig is, ze kijkt op een hele eigen manier naar de wereld, benadert dingen anders dan anderen. Puck heeft last van hevige stemmingswisselingen. Hierdoor kan ze het ene moment erg positief en uitgelaten zijn en is ze het volgende moment weer erg neerslachtig. Ik wilde weten hoe zij grip probeert te houden op zichzelf en hoe ze haar leven probeert te balanceren.’’ In In naam van Puck probeert Nina van Oort de regels van Puck te tonen die ervoor zorgen dat ze in die balans blijft.

Wat zijn Pucks regels?

''Voorheen kende ik Puck altijd als een heel vrolijk en enthousiast meisje. Inmiddels weet ik dat ze ook hele donkere periodes kent. Ze hecht waarde aan structuur en als ze deze verliest, door een interne of een externe gebeurtenis, kan dit haar totaal van slag maken. Van Oort vertelt dat het bij tijd en wijlen heel goed met Puck gaat. Dit kan dan omslaan in een staat waarin ze zich fantastisch lijkt te voelen en dan kan het soms gebeuren dat ze geen controle meer heeft op zichzelf en op haar handelingen. Ze moet ervoor zorgen dat ze niet overprikkeld raakt, maar dat is een uitdaging.''

Onder andere door goed naar zichzelf te kijken probeert Puck beter in balans te blijven, vertelt Van Oort. ''Door spulletjes te verzamelen, leert ze zichzelf steeds beter kennen.” De spulletjes staan voor herinneringen van Puck en door daar regelmatig naar te kijken denkt ze terug aan eerdere gebeurtenissen in haar leven. Zo kan ze nadenken over wat er vroeger mis ging en proberen meer balans te creëren in de tijd die nog moet komen. Daarnaast let ze bijvoorbeeld op dat ze niet op het drukste moment van de dag naar supermarkt gaat. De massa mensen die daar loopt kan ervoor zorgen dat ze overprikkeld raakt.
 

Hoe ging het filmen?

Allereerst is het zo dat Nina van Oort ook haar eigen regels heeft opgesteld voor deze film: ze heeft enkel Puck gedurende één dag op één locatie gefilmd terwijl er één handeling centraal stond. Van Oort vertelt verder: ''Omdat Puck moet uitkijken dat ze niet in een depressie komt, hebben we weinig gefilmd. Ik kende haar al langer dus ik heb haar een halve middag geïnterviewd en een halve dag gefilmd. De muziek in de film is gemaakt door Puck. Van Oort: ''Puck heeft heel veel talent op muzikaal vlak. Door haar stemmingswisselingen wordt ze soms tegengehouden en dat is zonde. Ik hoop dat ze hier met de jaren steeds beter mee om leert te gaan. Als het aan mij ligt, wordt ze wereldberoemd.''
 

afleveringen