Te vrolijk, te triest, te veel, te weinig & Eerste hulp bij opvoeden

Radio Doc

NTR

De jonge Vlaamse radiomaker Emi Catteeuw weet uit eigen ervaring hoe het is om te leven met iemand wiens gemoed sterker wisselt dan gemiddeld. Overstijgt liefde de pathologie of zijn er ook positieve kanten als je het leven deelt met iemand die de hoogtes en dieptes ervan uitgebreid verkent? En in deze uitzending deel 3 van het driedelige het portret van doodgewone ouders die niet weten wat ze aan moeten met hun doodgewone kinderen.

Te vrolijk, te triest, te veel, te weinig

De jonge Vlaamse radiomaker Emi Catteeuw weet uit eigen ervaring hoe het is om te leven met iemand wiens gemoed sterker wisselt dan gemiddeld. Haar ex heeft nooit een diagnose gekregen als bipolair en toch was samenzijn met hem niet eenvoudig. Ze vroeg zich af hoe andere koppels dat volhouden waar wel een stoornis in het spel is, en zocht geliefden die samen met de waanzin leerden leven. Waarom kiezen zij ervoor om door te zetten? Overstijgt liefde de pathologie of zijn er ook positieve kanten als je het leven deelt met iemand die de hoogtes en dieptes ervan uitgebreid verkent?

Twee koppels vertellen over hoe zij het volhouden. Pieter en Sabine hebben allebei met depressies te kampen en hoewel hij soms naar het manische neigt, werd Pieter niet officieel als bipolair gekwalificeerd. ‘Je weet toch dat hij op zijn blote voeten liep, hè?’ waarschuwde een vriend van Pieter haar. ‘Hij is echt gek!’ Bij Chris en Katrien is het alleen de vrouw die met mentale demonen te kampen heeft, en wel duidelijk als bipolair werd bestempeld. Haar man moet machteloos toezien hoe zij verandert in iemand die hij nauwelijks herkent en op wie hij geen vat heeft.

Meer dan een halfjaar na de breuk zoekt Emi ook haar ex op om te praten over de tijd die ze samen doormaakten.

Eerste hulp bij opvoeden

Programmamaker Jennifer Pettersson en Katinka Baehr weten hoe moeilijk het soms is, het opvoeden van één of meer kinderen. In de driedelige serie Eerste hulp bij opvoeden, portretteren ze doodgewone ouders die niet weten wat ze aan moeten met hun doodgewone kinderen.
Aflevering 3: Ongewenst gedrag