Het Uur van de Wolf

Het Nieuwe Rijksmuseum: De Film

VPRO, NPS

Als in 2003 de verbouwing van het Rijksmuseum begint is de verwachting dat het museum in 2008 weer voor het publiek toegankelijk is. Maar door een aaneenschakeling van tegenslagen kan Koningin Beatrix pas in 2013 de officiële opening voltrekken. In de speciaal voor de bioscoop gemaakte documentaire Het Nieuwe Rijksmuseum: De Film zijn we getuige van alle malheur en hindernissen die zich rond de verbouwing voordeden.

Het Nieuwe Rijksmuseum: De Film is het prachtige slotstuk van de met de Zilveren Nipkowschijf en het speciale Gouden Kalf bekroonde documentaireserie Het Nieuwe Rijksmuseum van regisseur Oeke Hoogendijk. In deze serie biedt ze een kijkje achter de schermen van het door noodlot geteisterde miljoenenproject. Tien jaar lang volgde Hoogendijk alle hoofdrolspelers rondom de renovatie van het markante gebouw aan het Museumplein in Amsterdam. Bij elkaar draaide de filmploeg in deze periode ruim 350 uur aan beeldmateriaal. Bij de afgelopen editie van het IDFA-festival won de film de 'Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary 2014'.

Regisseur Oeke Hoogendijk volgt in de film alle hoofdrolspelers, waaronder de algemeen directeuren Ronald de Leeuw en Wim Pijbes, de conservator Taco Dibbits en de architecten Antonio Cruz Villalón en Antonio Ortiz García. Ze zijn niet alleen in gevecht met de fietsersbond en het stadsdeel Oud-Zuid, maar leveren ook strijd om de kunst zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. In prachtige beelden geeft Hoogendijk de kijker inzicht in de verschillende krachten, die ervoor zorgden dat de verbouwing uiteindelijk twee keer zo lang duurde als oorspronkelijk gepland. Er vond niet alleen een strijd plaats tegen het bureaucratische poldersysteem maar ook een conflict tussen het prestige van verschillende individuen. Dat maakt de film tot een klassiek drama waarin persoonlijke frustraties hoog oplopen.

Regie: Oeke Hoogendijk